Groen schoolplein voor Het Kroonpad en De Zonnehoek

Het nieuwe gezamenlijke schoolplein van Het Kroonpad en De Zonnehoek is vandaag feestelijk geopend. Onze scholen hebben het nieuwe groene plein samen gerealiseerd met behulp van de subsidieregeling Groene Speelpleinen van de gemeente Apeldoorn en subsidiegeld van de provincie Gelderland. Tijdens de opening vond een heuse Rolathon plaats; een sponsorloop voor lopende leerlingen en leerlingen in een rolstoel. Hierbij wordt geld opgehaald voor een inclusieve speeltuin in Apeldoorn.

Het gezamenlijke schoolplein is rolstoeltoegankelijk en geschikt voor kinderen met en zonder beperking. Zo kunnen leerlingen van beide scholen er maximaal gebruik van maken. Het plein krijgt ook een Schoolplein14-deel; vanuit de Cruyff-foundation wordt het schoolplein weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Met een kleurrijk plein worden kinderen uitgedaagd om spelletjes te spelen buiten, zodat ze op een natuurlijke manier in beweging blijven. Op het Cruyff gedeelte doen de kinderen (onder begeleiding) verschillende sportactiviteiten.

Natuurlijke elementen

Het oude plein bestond vooral uit bestrating. De wens van onze scholen was duidelijk: het schoolplein omvormen van een ‘grijs speelplein’, naar een ‘groen speelplein’ dat uitnodigt om te beleven en te bewegen. Er zijn verschillende speelzones ingericht met elk een eigen thema. Zo is er de zone ‘Zand en waterspelen’, de zone ‘Natuurlijk spelen met Glijbaan’ en de zone ‘Speelplek met schommels’. In elke zone is rijke beplanting te vinden. Eind april is gestart met de aanleg van het plein. Een enorme klus, waarbij de hoveniers met groot enthousiasme zijn aangemoedigd door de leerlingen.

Leerlingen helpen mee met het onderhoud

Onze leerlingen helpen om zorg te dragen voor het onderhoud van het schoolplein. De leerlingen kunnen leren over de planten, insecten en tuinieren. Ook buurtbewoners van Het Kristal kunnen een rol hebben in kleine onderhoudswerkzaamheden. Omdat we graag duurzaam willen omgaan met de materialen, worden de tegels van het huidige plein hergebruikt door de Gemeente Apeldoorn, en gebruiken we de rubbertegels van de oude schommels in de zone ‘Zand en waterspelen’.

      

 

Een groen plein past bij onze filosofie

Een groen schoolplein is gezond, leerzaam, aantrekkelijk en avontuurlijk voor kinderen. Het plein nodigt uit om samen te spelen. Het is (mede) ontworpen voor kinderen in een rolstoel; ze kunnen bijvoorbeeld goed bij de waterpomp en ze kunnen racen over de heuvels. Ook aan de lopende leerlingen is gedacht; zij vinden uitdaging in het klimmen en klauteren, of komen tot rust in het speelhuisje. De aanleg van het groene plein is uitgevoerd door professionele hoveniers. Het onderhoud van het plein vindt plaats onder begeleiding van het hoveniersbedrijf dat het plein heeft aangelegd. Zo is er gedacht aan alle leerlingen van De Zonnehoek en Het Kroonpad. De leerlingen kunnen niet wachten om ook met de leerlingen van de reguliere basisscholen in het Kristal samen te spelen op het mooie plein.