Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden
 • Het Kroonpad
  Citroenvlinder 51
  7323 RC Apeldoorn
  T 055 – 534 51 00
   
  Wij bieden speciaal onderwijs aan kinderen die extra ondersteuning nodig hebben vanwege een lichamelijke of meervoudige beperking. We zien hun mogelijkheden en gaan onvoorwaardelijk voor hun ontwikkeling.

Lars in de hoofdrol

 • Doei bellenbandje!

Doei bellenbandje!

Als een kind in een rolstoel voor het eerst naar ons orkest komt, zien de andere kinderen vooral die rolstoel. Maar de tweede keer maken ze gewoon samen pret en is de rolstoel vergeten.’
Truus Hermkens is projectleider bij Samen Muziek Maken in het Kristal in Apeldoorn. In dit project krijgen leerlingen uit het speciaal onderwijs muziekles samen met leerlingen van reguliere basisscholen. Samen vormen ze een groot leerorkest. In 2014 ging dit bijzondere project van start. Het doel - verbinding maken tussen leerlingen - was al binnen een jaar bereikt. Kinderen met en zonder beperking maken samen muziek en sluiten vriendschappen. Toch was er nog wel wat te wensen over. Truus: ‘In het orkest zitten ook kinderen die vanwege hun lichamelijke beperking geen instrument kunnen bespelen. Voorheen waren zij aangewezen op een bellen-bandje om hun pols. Sommigen wilden dat niet meer. Dat snap ik best; zo’n bellenbandje biedt weinig uitdaging. Dankzij een bijdrage van NSGK konden we onlangs 10 Skoogs aanschaffen. Dat zijn kastjes met grote knoppen waarmee ook kinderen met een ernstige, meervoudige beperking gewoon kunnen meespelen in een orkest. Uit zo’n kastje kun je iedere gewenste noot halen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook dierengeluiden mee maken. Heel handig als we ‘Old MacDonald had a farm’ spelen! Het is zo giga-gaaf om te zien hoe blij de kinderen zijn met de kastjes. Eindelijk kunnen ze volwaardig meespelen met het orkest!

nieuws

:

Help (nieuw venster)